MASZK BLOG

Koronavírus mentes korlátlan nyár

– hogyan kerüljük el a második hullámot nyaralás alatt? 

MAGYAR ADATSZOLGÁLTATÓ KÉRDŐÍV

MASZK BLOG

Koronavírus mentes korlátlan nyár

Olvasási idő: 6 perc
Közzétéve: 2020. augusztus 12.

Az új típusú koronavírus járvány megfékezése után az egyik legfontosabb feladat, hogy elkerüljük a második hullámot és a vele járó újabb lezárásokat

Igaz elmúlt a hivatalos vészhelyzet, de folyamatos a  járványügyi készültség. Míg világszinten nincsen tömegesen elérhető védőoltás, addig a vírus velünk fog maradni ezért fontos, hogy közös felelősséggel vállaljunk néhány egyszerű lépést hogy ne korlátozódjon be újra az életünk. 

Gyakorlatban jelesen vizsgáztunk, tartsuk fenn a jó szokásaink

Maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás. Március óta a telefonunk és és a pénztárcánk mellett alapkellék lett a szájmaszk meglétének ellenőrzése is az otthonról való távozáskor.

A jelenleg érvényes szabályok alapján Magyarországon kötelező a maszk viselése az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is.

A WHO ajánlása szerint javasolt a szájmaszk viselése a nyilvános helyeken, ám ez  nem helyettesítheti a távolságtartást, illetve a rendszeres kézmosást. Az iránymutató szerint a maszk használata az alábbiak szerint javasolt a leghatékonyabb eredmény érdekében:

  1. Ellenőrizzük, hogy a szájmaszkunk nem sérült, nem koszos.
  2. Igyekezzünk úgy felhelyezni a takarást, hogy ne legyenek hézagok és rések. Fontos, hogy az anyag takarja a szánk, orrunk és állunk.
  3. A viselés során kerüljük el a maszk felesleges fogdosását.
  4. Tisztítsuk meg a kezünk mielőtt levennénk a maszkot.
  5. Minimalizáljuk a fertőzésveszélyt úgy, hogy csak a maszkunk pántjait használjuk a levételkor.
  6. A használt maszkot tartsuk távol az arcunktól.
  7. Tartsuk a nem használt eszközt egy tiszta tasakban vagy egy többször használható zárható műanyag zacskóban, ami megóvja a nedvességtől, koszolódástól. 
  8. Mossuk ki a többször használatos maszkot lehetőség szerint minden nap mosószeres meleg vízben.
Rengeteg internetes vicc kering az áll- és homlokvédős maszkokról, Ön legyen felelősségteljes és tartsa eltakarva az állától az orráig az arca alsó részét!

MASZK - A kérdőív, amivel a nappalijából bárki segíthet megállítani a koronavírust

Kutatócsoportunk járványügyi szakemberek és matematikusok finoman összehangolt munkájának köszönhetően naprakész információk alapján képes modellezni a járvány terjedését. Kutatásunk egyik fontos mintavételi eszköze a MASZK rövidítésű, Magyar Adatszolgáltató Kérdőív, mely névtelen lakossági adatokat gyűjt a kapcsolat rendszerünkről.

A sikeres megelőzés startégia kulcseleme, hogy időben és hiteles információk alapján lehessen reagálni az újabb esetleges hullámokra vagy lokális kitöresekre ezért továbbra is folytatnunk kell az anonim monitorozást. 

Tipikusan egy ilyen gyakorlati megelőzési intézkedés volt, hogy megváltoztatták a legveszélyeztetettebb csoport társadalmi kölcsönhatásait, például bevezették az idősek bevásárlási idősávját. Utóbbi nem feltétlenül volt a legnépszerűbb döntés, de bizonyára sok emberi életet mentett meg.  A pontos kutatási eredmények használatának köszönhetően csak a  legszükségesebb minimum ideig kellett csak fenntartani ezt a korlátozást.

Az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett sokat segíthet, ha minden nap kitölti a kérdőívünket, így támogatva adattudósaink megelőző munkáját.

Külföldről hazatérők ellenőrzése


Az első hullám sikeres védekezésének köszönhetően mérsékelten korlátozott lehetett az idei nyaralásunk, de hogy minimalizáljuk a kockázatát hogy az ország határairól kívülről fertőzés érkezzen hozzánk elővigyázatossági szabályokat vezettek be.  

“A nyaraló szezonnal társadalmilag egy új lépés is beépült a mindennapokba, hatóságilag ellenőrzésre kerülnek a külföldről hazatérők.” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. 

A széleskörű tájékoztatás miatt itt is elérhetővé tettük a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatóját arról, hogy augusztus elsejétől milyen feltételekkel léphet be magyar állampolgár sárga és piros jelzésű országból, valamint mi a teendője akkor, ha az elrendelt hatósági házi karantén alól mentesülni szeretne.

Az élhető mindennapok fenntartása közös felelősségünk, segítsen a helyes védekező rutin betartásával egész Magyarországnak.

Töltse le applikációnkat!

A MASZK telefonos applikáció megkönnyíti a kérdőív kitöltését, illetve beállíthat emlékeztetőt a napi tevékenységek kitöltéséhez. 
A applikáció már letölthető Android telefonokra. 

Ismerje meg, hogyan működik a COVID-19 terjedésének felkutatása!

Hatékony stratégia a koronavírus ellen  – A magyar tudomány megoldja!

Kapcsolat

Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszék
inclouded.covid19@gmail.com
+36 30 655 87 45